Google Reviews
Elektrische auto

Elektrische auto

De elektrische auto zou de auto van de toekomst moeten zijn volgens velen. In de praktijk valt dit door de beperkte actieradius en beperkt aantal oplaadpunten echter tegen. Het opladen duurt lang en daarmee is de vol elektrische auto nog niet echt een alternatief voor de auto met een verbrandingsmotor.

 

Dit probleem hebben de fabrikanten onderkend en zijn met nieuwe oplossing op de markt gekomen. De elektrische auto met een range extender. Auto’s die over het algemeen elektrisch rijden maar waarvan de accu’s worden opgeladen met een kleine brandstofmotor of direct aan de 230V wandcontactdoos.Met name BMW heeft op deze techniek ingezet. Een paar voorbeelden zijn de I3 en I8. Het gevolg is dat deze auto’s geen nulemissie aan de uitlaat hebben maar wel aanzienlijk minder CO2 uitstoten dan auto’s met alleen een verbrandingsmotor of met hybride techniek.

De fiscale voordelen zijn onder te verdelen in drie categorieën:

  • Lage of geen bijtelling (afhankelijk van eerste tenaamstelling)
  • Geen motorrijtuigenbelasting tot 31-12-2015, daarna halftarief tot 2025
  • Milieu-investeringsaftrek
 

Geen bijtelling

Voor een elektrische auto betaal je bijtelling over de cataloguswaarde. Bij een eerste toelating in 2019 is dit 4%, bij een toelating in 2020 is dit 8% en bij een toelating in 2021 is dit 12%. De genoemde percentages gelden tot een bedrag van € 50.000 in 2019, € 45.000 in 2020 en € 40.000 in 2021. Heeft de auto een hogere catalogusprijs dan geldt een percentage van 22% over het meerdere. Wie een auto aanschaft of least houdt gegarandeerd 60 maanden zijn percentage lage bijtelling. Het bijtellingspercentage is daarbij (voor de resterende periode) overdraagbaar aan een nieuwe eigenaar.


Geen motorrijtuigenbelasting

Voor een auto met een geen uitstoot hoeft geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Dit voordeel geldt tot en met eind 2024. Vanaf 2025 moet er een gedeelte van de normale motorrijtuigenbelasting betaald gaan worden. In 2025 is dit 25%. Vanaf 2026 is de normale (100%) motorrijtuigenbelasting verschuldigd.
 

 

Voordeel voor werkgever en werknemer

Per saldo hebben zowel de werkgever als werknemer voordeel bij de aanschaf of financial lease van een vol elektrische auto. Het te behalen voordeel wordt het meest duidelijk bij iemand met een eenmanszaak die met zijn auto van de zaak ook privé rijdt.

Onderstaand kunt u een advies op maat aanvragen. 

 

De kosten voor een persoonlijk advies door onze fiscalist bedragen

€ 75 inclusief BTW  |  Direct aanvragen