Elektrische auto (plug in hybrid)


Opel Ampera rijden voor netto
€ 200 per maand?

De aanschaf van een Opel Ampera of Toyota Plug In Hybrid is heel voordelig. De hoge aanschafprijzen van rond de € 45.000 worden sterk gereduceerd door een tweetal subsidies waardoor de uiteindelijke kosten voor een ondernemer van de auto zeer laag zijn. Naast deze subsidies hoeft er namelijk geen motorrijtuigenbelasting te worden betaald en bent u de komende vijf jaar ook geen bijtelling verschuldigd. Onder de streep kosten deze auto's voor een eenmanszaak of vof eigenaar bij een gebruiksduur van 5 jaar tussen de € 200 en € 230 netto per maand bij 15.000 km per jaar. Dit zijn de totale kosten voor zowel zakelijk als privé. Bij deze bedragen is rekening gehouden met de MKB winstvrijstelling en ook de 2,7 % BTW correctie. Voor een vergelijkbare auto zonder plug in hybride techniek bedragen de totale maandkosten voor zakelijk en privé minimaal 3x zo veel.

In een persoonlijk advies rekenen wij de auto met uw kilometrage volledig voor u door en houden uiteraard rekening met uw bedrijfsvorm. U zult zien dat auto rijden nog nooit zo voordelig was. 

 

De kosten voor een persoonlijk advies door onze fiscalist bedragen

€ 75 inclusief BTW  |  Direct aanvragen


 


 

 

Elektrische auto (plug in hybrid)

De elektrische auto zou de auto van de toekomst moeten zijn volgens velen. In de praktijk valt dit door de beperkte actieradius en beperkt aantal oplaadpunten echter tegen. Het opladen duurt lang en daarmee is de vol elektrische auto nog niet echt een alternatief voor de auto met een verbrandingsmotor.

Dit probleem hebben de fabrikanten onderkend en zijn met nieuwe oplossing op de markt gekomen. De elektrische auto met een range extender. Auto’s die over het algemeen elektrisch rijden maar waarvan de accu’s worden opgeladen met een kleine brandstofmotor of direct aan de 230V wandcontactdoos. Het gevolg is dat deze auto’s geen nulemissie aan de uitlaat hebben maar wel aanzienlijk minder CO2 uitstoten dan auto’s met alleen een verbrandingsmotor of met hybride techniek.

Voorbeelden van auto’s met een range extender (december 2012) zijn de Opel Ampera, de Chevrolet Volt, de Toyota Prius met plug in techniek en de Volvo V60 plug in. Al deze auto’s stoten minder dan 50 gram CO2 per kilometer uit en worden zodoende fiscaal op diverse manieren beloond.

De fiscale voordelen zijn onder te verdelen in vier categorieën:
  • Geen bijtelling
  • Geen motorrijtuigenbelasting
  • Investeringsaftrek (maximaal 28%)
  • Milieu-investeringsaftrek 36%

Geen bijtelling

Voor een auto met een uitstoot van minder dan 50 gram CO2 per kilometer geldt 0% bijtelling. Dit percentage geldt volgens de belastingplannen van onze overheid tot en met 2015. Wie na 1 juli 2012 een auto met minder dan 50 gram CO2 uitstoot per km aanschaft, houdt gegarandeerd 60 maanden de lage bijtelling. De 0% bijtelling is daarbij (voor de resterende periode) overdraagbaar aan een nieuwe eigenaar. De 0% bijtelling stopt 60 maanden na de eerste toelating. Bij een 1e tenaamstelling in 2014 of later geldt een bijtelling van 7% voor een periode van 60 maanden.


Geen motorrijtuigenbelasting

Voor een auto met een uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer hoeft geen motorrijtuigenbelasting betaald te worden. Dit voordeel geldt in ieder geval tot en met 2015.


Investeringsaftrek

Wanneer een ondernemer investeert, heeft hij of zij voor bepaalde investeringen recht op investeringsaftrek. Naarmate men meer investeert wordt het percentage lager. Bij de investeringen wordt naar alle investeringen in een jaar gekeken maar wie strategisch investeert kan een minder dan 50 grams CO2 per km auto aanschaffen met 28% investeringsaftrek.

Milieu-investeringsaftrek

Om recht te hebben op milieu-investeringsaftrek moet een auto minder dan 50 gram CO2 per km auto uitstoten. Dit betekent dat er naast de investeringsaftrek ook nog eens 36% milieu-investeringsaftrek geclaimd mag worden. Om recht te hebben op milieu-investeringsaftrek moet de investering binnen drie maanden na investering bij de belastingdienst worden aangemeld. Enkele voorbeelden van auto's die minder dan 50 gram CO2 per kilometer uitstoten zijn de Toyota Prius Plug in, de Opel Ampera en de Volvo V60 plug in. Deze auto's komen zodoende in aanmerking voor de Milieu Investeringsaftrek.

 

Vamil

De bovengenoemde auto's komen ook voor de VAMIL regeling in aanmerking. De VAMIL is geen subsidie maar een recht om versneld te mogen afschrijven. U mag niet meer afschrijven, alleen in het begin sneller hetgeen uw winst op korte termijn drukt en u in het jaar van aanschaf zodoende minder belasting betaalt.


 

Voordeel voor werkgever en werknemer

Per saldo hebben zowel de werkgever als werknemer veel voordeel bij de aanschaf of financial lease van een minder dan 50 gram CO2 per km auto. Het te behalen voordeel wordt het meest duidelijk bij iemand met een eenmanszaak die met zijn auto van de zaak ook privé rijdt.

 

De kosten voor een persoonlijk advies door onze fiscalist bedragen

€ 75 inclusief BTW  |  Direct aanvragen
door